030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Wavin mobilteitsbeleid: minder kilometers en kosten dankzij mobiliteitsbudget

Wavin, Europees marktleider in kunststof leidingsystemen, wilde haar leaseregeling op een andere manier vormgeven. Maar: ze wilde wel controle houden over het wagenpark. Eigen berekeningen toonden aan dat een mobiliteitsbudget financieel niet interessant genoeg zou zijn. ‘Tot ik met Ronald Postma van Syndesmo in contact kwam. Hij wist mij te overtuigen dat er wel degelijk genoeg kansen lagen”, vertelt corporate HR-directeur Leon Hessels.

Draagvlak creëren

Wavin moesten met veel verschillende zaken rekening houden. Hessels: “OV naast de traditionele leaseauto, CO2-reductie, kosten, MVO, elektrisch vervoer en natuurlijk medewerkerstevredenheid. Ik zag niet meteen in hoe dat allemaal te combineren zou zijn in één pakket, dat ook nog eens alle stakeholders tevreden zou stellen.” Wavin zette een werkgroep op met een aantal interne betrokkenen. Syndesmo organiseerde een workshop voor de werkgroep. “We vroegen ons af of we dat wel nodig hadden. Maar het bleek een goede zet. Heel goed om draagvlak te creëren en bovendien niet al iets vooraf uit te sluiten. Het voorkwam ook dat iemand of iets een te zware stempel drukte op de oplossing.”

Minder kosten en kilometers

“Dankzij Ronald’s ervaring konden we we samen met de firma die ons wagenpark beheert een regeling opstellen. Een resultaat waar wij als werkgever én onze medewerkers blij mee zijn. Zo hebben we nu elektrische leaseauto’s en een NS Business Card voor alle leaserijders. Medewerkers kunnen ok afzien van een lease-auto en kiezen voor een mobiliteitsbudget. Ook aan de OV-reiziger is gedacht: zij houden netto een iets hogere vergoeding over door een andere fiscale constructie. We verwachten de komende jaren een behoorlijke kilometer- en kostenreductie te realiseren.”

Vasthoudend

De samenwerking met Syndesmo is Leon erg goed bevallen: “Ronald was altijd bereikbaar, zeer flexibel, snel en kundig en bovendien vastberaden en vasthoudend. En hij durft ook kritisch te zijn naar de opdrachtgever.”