Wie er eenmaal aan gewend is, wil niet meer anders. ADAS – geavanceerde rijhulpsystemen – zijn niet alleen comfortabel, vooral bevorderen ze veilig rijgedrag. Goed gebruik kan leiden tot 40 procent minder aanrijdingen door schuld van de bestuurder.
Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wegen en het aantal aanrijdingen – en daarmee het aantal files – groeit. Ook het aantal verkeersdoden, dat sinds midden jaren ‘70 jaar op jaar is gedaald, neemt sinds twee jaar weer toe. Onderzoek laat zien dat de verkeersveiligheid op individueel niveau te verbeteren is door auto’s uit te rusten met ADAS: rijhulpsystemen die ingrijpen als de bestuurder het af laat weten.
40 procent minder ongevallen
Over ADAS en schadebeheersing zijn al aardig wat cijfers bekend. Bestuurders van auto’s met rijhulpsystemen zijn 40 procent minder vaak de veroorzaker van een ongeval. De helft daarvan komt door actief ingrijpen van de rijhulpsystemen, de andere helft door een nieuwe focus op veiligheid, die samenhangt met bewustwording van de bestuurder.
In 2024 worden dertig rijhulpsystemen door de EU verplicht gesteld op nieuwe auto’s. Dit zijn bijvoorbeeld lane assist (de auto grijpt in als de bestuurder van de rijbaan af dreigt te raken), AEB (automatic emergency braking) en automatische snelheidsbeperking, maar ook een alcoholslot en systemen die indutten of smartphonegebruik achter het stuur signaleren.
Maar het enkel ter beschikking stellen van een auto met ADAS is niet voldoende. De leaserijders moeten er ook verantwoord mee leren omgaan, anders gebruiken ze de systemen verkeerd of zelfs helemaal niet. Tijdens een rijtraining krijgen de bestuurders alle informatie over wat ADAS wel en juist niet kunnen. Zo ontstaat een nieuwe focus op verkeersveiligheid.
ADAS rekenmodel
Waarom nu al uw wagenpark en leaseauto’s uitrusten met ADAS? Omdat u als werkgever een zorgplicht heeft voor uw medewerkers. In Nederland zijn bijna 1 miljoen leaserijders. Het spreekt voor zich dat werkgevers graag hebben dat die medewerkers iedere dag weer zo veilig mogelijk op hun bestemming aankomen. ADAS dragen daar aantoonbaar aan bij.
Maar ook omdat ADAS u aantoonbaar geld besparen. Syndesmo heeft een model ontwikkeld dat de huidige totale kosten van aanrijdingen en ongevallen afzet tegen de opbrengsten van ADAS. De werkelijke kosten van onveiligheid op de weg zijn namelijk veel hoger dan alleen het schadeherstel. Ook gemiste afspraken, vervangend vervoer en (soms langdurig) verzuim tellen mee. Door alle factoren mee te nemen, kan Syndesmo precies berekenen wat een investering in rijhulpsystemen u kost, of oplevert.
Meer weten over ADAS, kosten en opbrengsten? Bel of mail Jos Hollestelle, mobiliteitsadviseur.
M: 06 551 24 645
Neem contact met mij op