030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Blogs & artikelen

Hoe zorg je dat vitale medewerkers en slimme mobiliteit hand in hand gaan?

Verslag van het Synlab Vitaliteit en Mobiliteit

Een vitale werknemer is gelukkiger, productiever en minder vaak ziek. Maar werken aan vitaliteit kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan minder files, het oplossen van parkeerproblemen en betere bereikbaarheid. Om meer zicht te krijgen op de samenhang tussen vitaliteit en mobiliteit en onderling kennis en ervaringen te delen, organiseerden we begin maart een Synlab hierover met een selecte groep werkgevers. We delen graag wat interessante praktijkvoorbeelden en inzichten uit het Synlab.

Slim combineren zou mooi zijn

We kennen allemaal de fietsstimuleringsprogramma’s die ook een bijdrage leveren aan het vergroten van de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers. Maar er zijn meer mogelijkheden waarbij andere manieren van reizen kunnen bijdragen aan een fitte organisatie. Binnen veel organisaties is het een zoektocht om vitaliteit en mobiliteit slim te combineren. Een conclusie van ons Synlab is dat verbinding van de thema’s mobiliteit en vitaliteit steeds vaker gebeurt: een slimme manier om beschikbare budgetten te stapelen en doelstellingen te combineren.

Uitdagingen: eigen verantwoordelijkheid en blijvende aandacht

Wat zijn de grootste uitdagingen waar organisaties tegenaan lopen als ze vitaliteit op de agenda willen zetten? Hans Snelleman (Komma Snelleman): ‘Medewerkers ervaren vitaliteit in relatie tot hun werk niet als iets waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Het is lastig om ze zelf daarvoor de regie te laten nemen.’

Arnold Helfrich van Syndesmo: ‘iedereen vindt vitaliteit een belangrijk onderwerp maar om het echt op de agenda te houden en er actief mee bezig te blijven, is lastig en vraagt blijvend energie. Een vitaliteitsadviseur inschakelen kan je hierbij helpen. Het combineren van vitaliteit en mobiliteit betekent dat je beide onderwerpen makkelijker op de agenda houdt. Maar doorlopende aandacht is nodig om echt iets te bereiken.’

Praktijkvoorbeeld: wat maakt Zalsman het vitaalste bedrijf?

Grafimediabedrijf Zalsman uit Zwolle werd in 2016 verkozen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Volgens juryvoorzitter Van den Hoogenband loopt Zalsman voorop in het duurzaam inzetten van medewerkers. Vitaliteit, gezondheid en respect zijn kernwaarden binnen Zalsman, dat 163 medewerkers telt. De medewerkers werken en vergaderen staand en ze kunnen aan fietsbureaus werken, dit bevordert de bloedsomloop en houdt de medewerkers fitter. Lange dienstverbanden (van zelfs meer dan veertig jaar) zijn geen uitzondering bij Zalsman.

Sporten, stoppen met roken en gezond eten worden vanuit de onderneming actief gestimuleerd, zeker bij de oudere werknemers. “Al een hele tijd zijn we bezig met datgene waar we in geloven: onze mensen stimuleren het maximale uit zichzelf te halen”, stelt Remco Reinink. “We zijn ontzettend trots dat we hier nu zoveel erkenning voor krijgen en tegelijkertijd geeft het ons weer nieuwe inspiratie om volgende stappen te zetten”.

Ook combineert Zalsman op verschillende manieren vitaliteit met mobiliteit. Bijvoorbeeld door medewerkers de mogelijkheid te bieden om een e-bike aan te schaffen via een renteloze lening. Nu fietsen ruim 20 medewerkers bijna dagelijks naar het werk. Zij besparen een hoop geld, en gemiddeld valt men 6 kilo af in de eerste zes maanden!

Filmpje: Zalsman vitaalste bedrijf

Praktijkvoorbeeld: de autoloze dinsdagen van Enexis

Enexis werkt aan een nieuw mobiliteitsbeleid voor haar ruim 4.000 medewerkers. Hun belangrijkste motivatie hierbij is duurzaamheid en hun belangrijkste concrete doel is 50% CO2-reductie in 2020 ten opzichte van 2015. Een van de vier pijlers om dit te bereiken, is vitaal reizen. Ze zetten in op meer fietsen: nu fietst 6,5% van de medewerkers, in 2020 moet dit 9,5% zijn.

Een van de manieren waarop ze minder autorijden/ vitaler reizen stimuleren, is het instellen van drie autoloze dinsdagen. Hiermee wil Enexis werknemers laten ervaren hoe het is om duurzaam te reizen en de vaste gewoontes te doorbreken. Het resultaat van de autoloze dinsdagen: een groot gedeelte (40%) werkte thuis, ongeveer 20% reisde met het openbaar vervoer en 15% pakte de fiets. Om toch met elkaar in contact te blijven is er massaal gebruik gemaakt van Skype en de telefoon. De CO2-besparing was 113.000kg, ongeveer 70% ten opzichte van een gewone dinsdag.

Het was zo’n succes dat 12 juni 2018 is uitgeroepen tot autoloze dinsdag en Enexis andere organisaties oproept die dag mee te doen.

Praktijkvoorbeeld: Brabant Water weet verzuim te verlagen met vitaliteitscoach

Brabantwater en Vitalavie zijn in 2007 gestart met samenwerken met als doel een blijvend vitale medewerker binnen een vitale organisatie. Rode draad is het programma “BRAVO samen gezond” (Bewegen, stoppen met Roken, bewust Alcoholgebruik, gezonde Voeding en Ontspanning). Dit bestaat uit drie fases: meer bewustwording, stimuleren intrinsieke motivatie en verankeren van gezondheidsdenken in de organisatie.

Aanpak:

 • Bottom-up als top down is gewerkt aan bewustwording en eigen regie van medewerkers.
 • Gezondheidsmanagement richting leidinggevenden.
 • Eenduidige communicatie heeft ervoor gezorgd dat “BRAVO” organisatie breed bekend is.
 • Aandacht voor ambassadeurs.
 • Diverse vitaliteitsonderzoeken zijn aangeboden.
 • Continu nieuwe aanpak en thema’s afgestemd op behoeften.
 • Twee sporen; een gericht op het individu en een spoor gericht op de totale organisatie.

Resultaat:

 • Verzuim is gedaald van 4,7% naar 3,2 %.
 • Verhoging van bewustwording rondom vitaliteit onder de medewerkers;
 • Een belangrijke verbetering in de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers;
 • De vitaliteit onder de medewerkers is met 15% gestegen;
 • Het aantal medewerkers met een verhoogd risico voor hart en vaatziekten is gedaald.
 • Medewerkerstevredenheid is gestegen van 6,5 naar 7,5
 • Een totale kostenbesparing van € 1 miljoen.

Woonbedrijf: zelfhulp en fietsbon

Ellen Timmermans (Woonbedrijf): ‘Wij hebben de zorg in eigen hand genomen met een bedrijfszorgpakket. Zo faciliteren we onder andere (psychologische) hulp op de werkplek, maar ook fysiotherapie en preventieve workshops. Vitaliteit zien wij als onderdeel van de performance cyclus.’

Qua mobiliteit en vitaliteit: ‘we stoppen ons parkeergeld in een fonds. De medewerkers beslissen via een enquête hoe het geld besteed wordt. Vorig jaar was dat aan een cadeaubon voor fietsaccessoires of je kon je auto ecologisch verantwoord laten wassen. Verder vergoeden we OV-kosten volledig en bieden we een fietsaanschafregeling binnen de WKR-mogelijkheden.’

Nog nieuwe inzichten opgedaan vandaag? ‘Zeker. We gaan aan de slag met een autoloze dag, net als Enexis. En we gaan samenhang aanbrengen tussen alle maatregelen op het gebied van mobiliteit en vitaliteit zodat medewerkers ook snappen waarom we hier aandacht aan besteden. Ons doel: een betere integratie van mobiliteit en vitaliteit en blijvende aandacht hiervoor.’

Ook aan de slag met een vitaal mobiliteitsbeleid?

We ondersteunen u graag bij de ontwikkeling van een mobiliteitsbeleid dat resulteert in vitalere medewerkers. Benieuwd hoe we dit doen? Neem dan contact op met Syndesmo via info@syndesmo.nl