Amsterdamse woningcoöperatie positief over pilot met elektrische bestelbusjes
Vanaf 1 januari 2025* mogen lichte bedrijfswagens met verbrandingsmotor niet meer de binnenstad van Amsterdam in. Dit werd vastgelegd in de green deal ZES (Zero Emissie Stadslogistiek) en ondertekend door – onder andere – de gemeente Amsterdam. Daarom startte een Amsterdamse woningcorporatie begin dit jaar een pilot met elektrische bestelbusjes. Met als doel om uiteindelijk hun volledige grijs kenteken wagenpark te elektrificeren. “Een behoorlijke uitdaging,” laat mobiliteitsexpert Patrick Langevoort weten. “Niet iedereen staat hier immers om te springen.” Hoe krijg je als werkgever je medewerkers mee?
Al in 2018 benaderde de woningcorporatie Syndesmo met de vraag: hoe kom je tot een overkoepelende visie op mobiliteitsbeleid? Onze mobiliteitsexperts werken sindsdien nauw samen met de corporatie. Nadat het mobiliteitsbeleid eind vorig jaar definitief werd, vroeg het bedrijf ook hulp bij de concrete uitvoering ervan. Vergroenen van het grijs kenteken wagenpark stond daarbij bovenaan hun prioriteitenlijst. Maar hoe pak je dit nu het beste aan?
Van visie tot uitvoering
Niet iedereen ziet dit zitten: 25 bestelbusjes elektrificeren. Om de overgang soepel te laten verlopen werden de medewerkers van de Amsterdamse woningcorporatie vanaf het begin erbij betrokken.
- Stap 1: Interviews
Om voorkeuren en belemmeringen van medewerkers op te halen, interviewden we managers, teamcoördinatoren, opzichters en vaklieden. Hoe denken zij over de duurzaamheidsambities van hun werkgever? Wat zou hun ideale manier van werken zijn? We verzamelden de antwoorden voor een uitgebreide analyse. - Stap 2: Inspiratieworkshop
Als vervolg organiseerden we een inspiratieworkshop, waarbij we de uitkomsten van de interviews bespraken. Ook stonden we stil bij trends en ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en keken we naar praktijkvoorbeelden. Tot slot was de workshop bedoeld om ideeën van medewerkers op te halen. - Stap 3: Creatiesessies
Tijdens de derde stap wilden we voornamelijk de invulling van de pilot vormgeven. Medewerkers werd gevraagd hoe zij dit idealiter in uitvoering wilden brengen. De meningen en ideeën namen we mee in de definitieve uitwerking van de pilot. - Stap 4: Pilot met elektrische bestelbusjes
Uitproberen helpt: door ervaring op te doen raak je gewend aan ‘nieuw gedrag’. In de laatste fase startte de pilot met twee elektrische bestelbusjes. Vier verschillende servicemonteurs konden de busjes ieder drie maanden uitproberen. Zo konden ze zelf goed en grondig de voor- en nadelen ervaren. - Stap 5: Evaluatie en vooruitblik
Tot slot onderzochten we de laatste weken wat de ervaringen van de servicemonteurs waren. Zo bleek de bus erg groot voor de smalle en drukke straten van Amsterdam. Ook was de actieradius niet voldoende om het werk te doen zonder tussendoor te laden.
Geruisloos verder
De geleerde lessen uit deze stappen vormen de basis om het grijze wagenpark straks in zijn geheel te vergroenen. Een geruisloze overgang – met betrokkenheid en begrip van eigen medewerkers – naar een geruisloos elektrisch wagenpark.
*Hoogstwaarschijnlijk komt er een uitzondering voor Euro 5 en Euro 6 busjes die daarvoor op kenteken worden gezet. Deze mogen zich nog tot en met respectievelijk 31 december 2026 en 31 december 2027 in de binnenstad begeven.
Over Syndesmo
Syndesmo ondersteunt werkgevers bij het maken van strategische keuzes in hun mobiliteitsbeleid. Wil je sparren over de mogelijkheden en goed inzicht krijgen in de consequenties van bovenstaande scenario’s op je medewerkers, kosten en bedrijfsvoering? Neem dan contact met ons op.