030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Vaste reiskostenvergoeding per 1 oktober in veel gevallen niet meer mogelijk

Vanaf 1 oktober 2021 kun je een vaste reiskostenvergoeding in veel gevallen niet meer onbelast verstrekken. Dan loopt namelijk de fiscale tegemoetkoming af die de fiscus in het begin van de coronacrisis afkondigde. Kort gezegd kwam deze tegemoetkoming erop neer dat je medewerkers die vóór 13 maart 2020 in dienst waren, onbelast een vaste reiskostenvergoeding kon blijven verstrekken. Ook als medewerkers niet of nauwelijks meer reisden vanwege de coronamaatregelen.

Vergoeding op basis van werkelijke reis mag wel

Per 1 juli kun je als werkgever alleen daadwerkelijk gemaakte reizen nog onbelast vergoeden. Een vaste reiskostenvergoeding is nog wel mogelijk, maar dan moeten medewerkers wel structureel reizen in een vast reispatroon (36 weken of 128 dagen per jaar, zie pagina 336 in het Handboek Loonheffingen). Voor veel medewerkers en bedrijven zal dit niet het geval zijn omdat één of meer dagen thuiswerken een vast onderdeel blijft van de bedrijfsvoering. Veel werkgevers stappen nu dan ook versneld over op een flexibele reiskostenvergoeding op basis van gemaakte reizen. Daarbij krijgt de medewerker geen vast (forfaitair) bedrag meer per maand, maar dient hij voor iedere rit een declaratie in.

Wij helpen je snel over te stappen

We ondersteunen verschillende werkgevers om versneld over te stappen op een nieuwe reiskostenvergoeding. Hierbij zorgen we dat op korte termijn het beleid fiscusproof is en er eventueel een dienstverlener wordt gecontracteerd voor het faciliteren van de kilometerdeclaraties.

Daarnaast is de nieuwe (thuis)werkelijkheid die door corona is ontstaan vaak aanleiding om ook naar andere aspecten van het mobiliteitsbeleid te kijken. Blijven we ov-abonnementen verstrekken? Verkleinen we de leasevloot? Geven we een thuiswerkvergoeding of budget voor de inrichting van een thuiswerkplek? Enzovoorts, enzovoorts.

Jos Hollestelle

Over Syndesmo

Syndesmo ondersteunt werkgevers bij het maken van strategische keuzes in hun mobiliteitsbeleid. Benieuwd naar hoe we ook jou versneld kunnen ondersteunen om tot een variabele vergoeding te komen? Neem dan contact op met mobiliteitsexpert – en schrijver van dit blog – Jos Hollestelle (0655124645).

Neem contact met mij op