030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Blogs & artikelen

Uitkomsten benchmark laadvoorzieningen: “Help, elektrisch rijden wordt serieus!”

We kregen van Isala ziekenhuizen de vraag om ze te helpen met vragen die ze hadden rond elektrisch rijden: ‘straks staan er 400 elektrische auto’s op ons terrein. Hoe moeten we dat faciliteren?’ We interviewden daarop twaalf werkgevers om te kijken hoe zij de laadvoorzieningen regelen. Dit resulteerde in de benchmark laadpalen. Wat we zien is dat iedereen anders in de wedstrijd zit: bijvoorbeeld omdat energie hun corebusiness is of omdat ze duurzaamheid zeer belangrijk vinden. Tegelijk zien we veel vragen opkomen zoals over het bijbehorende e-parkeerbeleid, het aantal benodigde laadpalen enzovoorts. Iedereen denkt daar anders over maar volgens mij kun je de antwoorden het beste geven met de visie van je organisatie als leidraad. Bij werkgevers zien we in ieder geval drie hoofdredenen om met elektrisch rijden aan de slag te gaan: duurzaamheid, de behoefte aan flexibeler en modernere mobiliteitsregelingen en het kostenaspect.
Jos Hollestelle, Syndesmo-adviseur op het gebied van mobiliteit en gedrag, voerde samen met collega Ilse Bink de benchmark uit.

Tip van Jos: ‘Durf gewoon te beginnen, ook al is niet alles al geregeld maar besef wel dat er ook beleid moet komen.’

Vragen die we in de benchmark aan bod lieten komen zijn o.a.:

  • Wat is de ratio parkeerplaatsen met laadvoorziening versus reguliere plaatsen?
  • Wat voor type laadpalen faciliteren de organisaties? En wie is de leverancier?
  • Brengen zij kosten in rekening aan bezoekers / medewerkers voor het laden?
  • Hoe gaat men om met piekbelasting in het netwerk en heeft men hierop de infrastructuur aangepast?
  • Hoe gaat men om met automobilisten die een hele dag bij een laadpaal staan, terwijl de auto reeds opgeladen is?

Hier leest u de presentatie die Jos over de benchmarkresultaten hield aan Amsterdamse werkgevers tijdens het BREIKERS Café over elektrisch vervoer.

Bent u benieuwd naar de volledige benchmark laadpalen? Dan nemen we de benchmark ook bij u af en delen we de volledige benchmark graag met u. Neem voor meer informatie contact op met jos.hollestelle@syndesmo.nl

Lees ook de twee blogs van Jos over dit onderwerp: