030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Blogs & artikelen

Hybride werken: cultuur en beleid

De cultuur en het beleid van je organisatie vormen het fundament voor hybride werken. Cultuur begint bij de missie, visie en kernwaarden van je organisatie. Wie en wat wil je zijn en doen? Wat is het bestaansrecht van jullie organisatie? Wat maakt jullie uniek? Hybride werken moet bij je organisatie passen, anders is er geen kans van slagen.

Omarm je hybride werken als organisatie, dan is het handig om het ook vastleggen in je werk- en reisbeleid. Hoe kijkt de directie tegen hybride werken aan en in welke frequentie? Eén dag per week of zoveel mogelijk? Hoe past dit bij de medewerkers? En wat als het niet lukt om thuis te werken vanwege jonge kinderen, kleine behuizing of sociaal isolement? Welke werkzaamheden kunnen wel op afstand worden gedaan en welke niet? Bepaal dit eventueel per functie en wees hier transparant over. Door de lockdown werkt iedereen momenteel maximaal thuis, maar dat is geen bewuste keuze en ook niet altijd wenselijk. Voor de langere termijn is het belangrijk hier wel een bewuste keuze in te maken en er beleid op te ontwikkelen. Zo adviseert ook de werkgeversvereniging AWVN om je reiskosten en/of thuiswerkkosten te vergoeden middels een ‘waarjewerkt-budget’. Hieruit kun je als werkgever dan de betreffende vergoedingen betalen al naar gelang de gemaakte kosten en het aantal gereisde kilometers.

Maar ook is het belangrijk om na te denken over de wensen van de medewerkers als het gaat om hybride werken. Hoe wordt er met elkaar en met de leidinggevende contact gehouden en op welke manier? Hoe bewaak je de werk/privébalans? Maak deze elementen bespreekbaar binnen een team en ontwikkel met elkaar een werkbare situatie voor alle teamleden, passend bij jullie organisatiecultuur.

Bekijk ook

Over Syndesmo

Syndesmo ondersteunt werkgevers bij het maken van strategische keuzes in hun werk- en mobiliteitsbeleid. Eens sparren over de mogelijkheden van hybride werken voor jouw organisatie? Neem dan contact op met mobiliteitsexpert Tako de Jong (0654378775).

Neem contact met mij op