030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken: cultuur en beleid

De cultuur en het beleid van je organisatie vormen het fundament voor Tijd- en PlaatsOnafhankelijk Werken (TPOW). Cultuur begint bij de missie, visie en kernwaarden van je organisatie. Wie en wat wil je zijn en doen? Wat is het bestaansrecht van jullie organisatie? Wat maakt jullie uniek? TPOW moet bij je organisatie passen, anders is er geen kans van slagen.

Omarm je TPOW als organisatie, dan is het handig om het ook vastleggen in je werk- en reisbeleid. Hoe kijkt de directie tegen TPOW aan en in welke frequentie? Eén dag per week of zoveel mogelijk? Hoe past dit bij de medewerkers? En wat als het niet lukt om thuis te werken vanwege jonge kinderen, kleine behuizing of sociaal isolement? Welke werkzaamheden kunnen wel op afstand worden gedaan en welke niet? Bepaal dit eventueel per functie en wees hier transparant over. Door de lockdown werkt iedereen momenteel maximaal thuis, maar dat is geen bewuste keuze en ook niet altijd wenselijk. Voor de langere termijn is het belangrijk hier wel een bewuste keuze in te maken en er beleid op te ontwikkelen. Zo adviseert ook de werkgeversvereniging AWVN om je reiskosten en/of thuiswerkkosten te vergoeden middels een ‘waarjewerkt-budget’. Hieruit kun je als werkgever dan de betreffende vergoedingen betalen al naar gelang de gemaakte kosten en het aantal gereisde kilometers.

Maar ook is het belangrijk om na te denken over de wensen van de medewerkers als het gaat om TPOW. Hoe wordt er met elkaar en met de leidinggevende contact gehouden en op welke manier? Hoe bewaak je de werk/privébalans? Maak deze elementen bespreekbaar binnen een team en ontwikkel met elkaar een werkbare situatie voor alle teamleden, passend bij jullie organisatiecultuur.

Tot slot: leg de gemaakte afspraken vast in een thuiswerkprotocol. Benieuwd hoe andere organisaties dit aanpakken? Laat je e-mailadres achter en we sturen je een voorbeeld toe.

    Over Syndesmo

    Syndesmo ondersteunt werkgevers bij het maken van strategische keuzes in hun werk- en mobiliteitsbeleid. Eens sparren over de mogelijkheden van TPOW voor jouw organisatie? Neem dan contact op met mobiliteitsexpert Tako de Jong (0654378775).

    Neem contact met mij op