030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht
mobiliteitsadvies TNO

TNO: stap voor stap naar een nieuw mobiliteitsbeleid

“De concrete aanleiding om Syndesmo in te schakelen voor een mobiliteitsadvies, was het feit dat we toe waren aan een nieuw, meer integraal mobiliteitsbeleid. De aanleiding was eigenlijk een parkeerprobleem bij één van onze vestigingen. Zoals dat gaat, kwam van het één het ander en bleek onze historisch gegroeide set mobiliteitsregelingen de toets der kritiek niet te kunnen doorstaan, onder andere niet op duurzaamheidsgebied. We waren toe aan een nieuw integraal mobiliteitsbeleid, beaamde ook de OR. Er zijn niet zoveel bureaus die hierin gespecialiseerd zijn, maar onze directeur kwam Syndesmo’s adviseur Ruud de Groot tegen tijdens een bijeenkomst en zo ging het balletje rollen.

Beginnen bij de basis

Mobiliteit is een onderwerp waar iedereen meteen een mening over heeft, op basis van wat er in de media over geschreven wordt of op basis van eigen of andermans ervaring. Het risico is dan ook groot dat je meteen verzandt in een discussie die zijn grondvesten mist. Ruud begon het mobiliteitsadvies juist eerst bij de basis: wat zijn de uitgangspunten van je beleid, wat zijn je drijfveren, wat past het beste bij jouw organisatie? Het was heel prettig om dit proces stap voor stap via workshops te doorlopen.

Benchmark

We zijn nu bezig met de besluitvorming rond ons nieuwe mobiliteitsbeleid en volgen daarbij twee sporen: reacties ophalen vanuit de organisatie en het verder uitwerken van maatregelen en middelen zoals een mobiliteitsportaal. Ruud fungeert daarbij als klankbord om onze aanpak te toetsen en vragen te beantwoorden. Erg handig vind ik ook het grote netwerk van Syndesmo: Ruud’s benchmarkgegevens op gaven ons een idee hoe andere organisaties nieuw mobiliteitsbeleid aanpakken. We organiseren samen met Syndesmo binnenkort ook een Synlab om ervaringen uit te wisselen met andere organisaties.”

Robbert Boon, programma- en informatiemanager HR, TNO