030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Blogs & artikelen

Ronald fietst dankzij ritregistratie

“Waarom pak ik de fiets niet wat vaker?” Dat was één van de eerste gedachtes van Ronald toen hij via zijn ritregistratie zag hoe vaak hij met de auto ritjes maakte van 5 à 6 kilometer. “En dat is precies wat ik vervolgens ben gaan doen; vaker met de fiets!”Aan het woord is Ronald de Hoog, manager wagenpark van Cofely en daarmee verantwoordelijk voor zo’n 3.200 leaseauto’s.

Cofely is de grootste technische dienstverlener van Nederland met circa 6.000 medewerkers. Sinds kort is Cofely de trotse deelnemer van het programma Lean and Green Personal Mobility, mede geholpen door Syndesmo.

De meeste mensen die wat vaker op de weg zitten, kennen het programma Lean and Green vanuit de logistieke sector. Goed zichtbaar dankzij het grote groene logo op veel vrachtwagens. Na het succes vanuit de logistieke sector is het nu de beurt aan personenmobiliteit, denk hierbij aan woon-werkverkeer, zakelijk of dienstverkeer. Doelstelling is om 20% CO₂ te besparen over een periode van 5 jaar.

Onzuinig rijden? Zelf betalen!

Ga er maar aanstaan; 1/5 van je uitstoot verminderen, hoe pak je dat aan? Ronald; “Wij zetten op meerdere onderdelen in, bijvoorbeeld het stimuleren van e-conferencing, deelauto’s en meer plug-in hybrides en volledig elektrische leaseauto’s. Daarbij willen we ook het optimale gebruik van de plug-in auto stimuleren door het brandstofbudget af te stemmen op optimaal elektrisch rijden.” Met andere woorden; als je te weinig oplaadt, moet je een deel van je tankbeurt zelf betalen omdat je budget op is.

Thuis doet mee

Een ander in het oog springend onderdeel van één van de maatregelen is het e-driving programma van Cofely. Het programma leert medewerkers nog veiliger en daarmee zuiniger te rijden. Het programma is vrijwillig en een groot succes. “Maar liefst bijna de helft van al onze medewerkers heeft het programma gevolgd, het animo is groot. En dat niet alleen; ook partners en kinderen van onze medewerkers mogen het programma volgen. Dus het effect wordt alleen maar groter,” aldus Ronald.

Spannend

Allemaal leuk en aardig al die maatregelen, maar het zijn de medewerkers die het daadwerkelijk moeten waarmaken. “Dat is best spannend. Leuk hoor, zo’n groene Lean & Green sticker, maar uiteindelijk moet ik de medewerkers er ook daadwerkelijk in meekrijgen. We willen daarom nog meer inzetten en zicht hebben op het gedrag van onze medewerkers. Bijvoorbeeld door het monitoren van het rijgedrag door een ritregistratie in de leaseauto. Dat is nog best lastig, want hoe zit het bijvoorbeeld met privacy en in hoeverre mag je er op sturen? Daar zijn we dan ook momenteel over in gesprek met de OR.”

Gouden Tip

Ook interesse in het verduurzamen van je personenmobiliteit, maar twijfel je nog? Dan volgt nu de ‘gouden tip’ van Ronald; “Wees niet bang, doe het gewoon! Het is makkelijker dan je denkt. Het is alleen wel belangrijk dat je draagvlak bij de directie hebt, dan volgt de rest vanzelf.” En de directie van Cofely stond snel achter deelname aan Lean and Green. “Duurzame mobiliteit past namelijk perfect bij waar wij vanuit Cofely voor staan en aan werken; voor innovatie en duurzaamheid!” En voor je het weet, zit je zelf met veel plezier meer op die fiets…