030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Blogs & artikelen

Private lease als alternatief voor de zakelijke leaseauto. Stimuleren of niet?

private lease

Private lease heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Bij particulieren, maar ook als vervanging van de zakelijke leaseauto. Het product past ook in deze tijd. Je betaalt een vast bedrag per maand en krijgt daarvoor een dienst, in dit geval mobiliteit. Zonder zorg en zonder kans op onvoorziene kosten. Enkel de stroom of brandstof en eventuele bekeuringen betaal je nog zelf.

De zakelijke leaseauto staat onder druk – mede als gevolg van de lockdowns en het thuiswerken. Syndesmo schreef hierover een informatief visiepaper: Is de leaseauto uit de gratie? Deze 3 ontwikkelingen wil je niet missen! Eén van de alternatieven die daaruit naar voren komt is het mobiliteitsbudget. Met zo’n mobiliteitsbudget kan de medewerker bijvoorbeeld een private leasecontract afsluiten. Voor de medewerker die afstand doet van de zakelijke leaseauto, komt daar het voordeel bij dat er geen bijtelling meer verschuldigd is. Daarmee wordt het totale budget voor private lease weer vergroot.

De populariteit van private lease

Private lease is erg populair als alternatief voor de particuliere koop van een auto. Er is sprake van een explosieve groei. In 2013 waren er nog maar 10.000 private leasecontracten. In 2021 waren dat er bijna 250.000. Je kunt door private lease een nieuwe auto rijden, maar hoeft geen lening af te sluiten of spaargeld te gebruiken voor de aanschaf van een auto. Je betaalt een vast en vooraf afgesproken maandbedrag. Daarvoor krijg je zekerheid: alle onderhoud, belasting, verzekering en pechhulp is inclusief. Enkel brandstof/stroom en teveel gereden kilometers moeten nog betaald worden.

Naast de groei in aantallen bij private lease, zien we ook een steeds grotere verscheidenheid in autosegmenten. Waar bestuurders vooral in de beginjaren kozen voor relatief kleine auto’s (in 2016 had 77% van het park een aanschafwaarde van minder dan € 20.000) zien we nu een duidelijke groei in aantallen grotere en duurdere auto’s. Eén op de drie private leaseauto’s heeft een waarde tussen de € 20.000 en € 30.000. 15% had zelfs een waarde van meer dan 30.000 euro.

Keurmerk Private Lease

Steeds meer leasemaatschappijen zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk heeft samen met de Consumentenbond algemene voorwaarden voor private lease opgesteld. Op deze manier zijn consumenten beschermd tegen onverwachte en onredelijke kosten, zoals extra kosten bij schade. Ook zijn er gunstige voorwaarden bij voortijdig opzeggen van het contract. Er is vooraf inzage in tarieven voor meer en minder kilometers en dat biedt zekerheid.

BKR-registratie

De tarieven van private lease zijn aantrekkelijk en het aanbod breidt zich inmiddels uit tot middenklasse modellen en occasions. Zo komt er altijd wel een auto naar keuze binnen bereik. Een nadeel is er ook: de BKR-registratie verlaagt het maximale bedrag dat de medewerker kan lenen voor een hypotheek. Op dit moment wordt nog 65% van het totaal private leasebedrag geregistreerd bij het BKR. Per 1 april 2022 verandert dit naar 100%. Als voorbeeld: een private leaseauto kost € 400,- per maand en heeft een looptijd van 4 jaar. Het totaal aan betalingen is € 19.200,-. Onder de oude regeling kon de medewerker met zo’n private leasecontract circa € 75.000,- minder lenen voor een hypotheek. Vanaf 1 april valt de maximale hypotheek € 115.000,- lager uit, dan zonder private leasecontract.

Voordeel voor de werkgever

Private lease is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor de zakelijke lease. Er zijn voor de werkgever een paar duidelijke voordelen.

  • Er staan geen dure leaseauto’s meer op de balans;
  • De werkgever blijft niet met een leaseauto zitten als een medewerker vertrekt;
  • De maandelijkse kosten bij zakelijke lease fluctueren. Ze zijn in de meeste gevallen hoger dan het start leasebedrag. Het maandelijkse mobiliteitsbudget als inzet voor een private leasecontract is elke maand een vast bedrag. Dus: minder kosten en makkelijker te budgetteren.

Collectiviteitskorting

De werkgever kan medewerkers stimuleren om een auto in private lease te nemen, door bij de eigen leasemaatschappij collectiviteitsafspraken te maken. Ook een door de werkgever verstrekte collectiviteitskorting is mogelijk. Die korting is maximaal 10%. Daarboven ziet de Belastingdienst zo’n korting als loon in natura.

Private lease is slechts één van de mogelijke alternatieven voor de zakelijke leaseauto. Syndesmo beschreef ook de andere alternatieven in een informatief visiepaper:

Is de leaseauto uit de gratie? Deze 3 ontwikkelingen wil je niet missen!

Download deze visiepaper

Eens sparren over de mogelijkheden van private lease voor jouw organisatie?

Expert mobiliteitsbeleid Marc van der Seijs helpt je graag op weg!

Neem contact op met Marc

Visiepaper

Private lease is slechts één van de mogelijke alternatieven voor de zakelijke leaseauto. Syndesmo beschreef ook de andere alternatieven in een informatief visiepaper:

Is de leaseauto uit de gratie? Deze 3 ontwikkelingen wil je niet missen!

Download deze visiepaper

Onze dienstverlening

Hoe vertaal je ambities op het gebied van CO₂-reductie naar mobiliteit? En hoe blijf je als werkgever aantrekkelijk? Vrijheid en flexibiliteit in mobiliteitskeuzes wordt steeds belangrijker in het arbeidsvoorwaardenbeleid. Lees verder hoe wij werkgevers in het gehele proces van analyse tot aan implementatie ontzorgen: