De overheid wil (of moet) naar een emissieloos 2030. Om daar te komen zullen er behoorlijk wat maatregelen genomen worden en de eerste zijn eind november uitgelekt. Marc van der Seijs, Syndesmo’s auto-expert, hierover: ‘De leden van de mobiliteitstafel, onderdeel van het Klimaatakkoordoverleg tussen het Rijk en de mobiliteitssector, zijn het bijna eens over verschillende maatregelen om elektrisch rijden te stimuleren. Let op, ze zijn nog niet definitief maar het zou mij verbazen als er nog veel aan veranderd wordt.’
De plannen
Het doel is dat er in 2030 enkel nog elektrische auto’s worden verkocht in Nederland en dat er in dat jaar twee miljoen elektrische voertuigen in Nederland rondrijden. Ook wil men op dat moment 1,8 miljoen oplaadpunten in het land hebben. Marc: ‘Wat zijn nu exact de plannen? Ik noteerde de volgende maatregelen om elektrisch rijden te stimuleren:
- Voor nieuwe emissieloze auto’s voor privégebruik komt er in 2021 een aanschafsubsidie die start bij 6.000 euro aflopend naar 2.200 euro in 2030.
- Voor zakelijke auto’s komt er een verlaagde bijtelling en een aanschafsubsidie die in 2021 begint bij 3.430 euro en terugloopt tot 1.830 euro in 2024.
- Elektrische auto’s blijven tot 2025 vrijgesteld van bpm. Vanaf 2025 betaalt de koper eenmalig 350 euro.
- Volledig elektrische rijders gaan pas vanaf 2025 motorrijtuigenbelasting betalen. Tot dat jaar zijn EV’s nog vrijgesteld.
- De milieu-investeringsaftrek (MIA) die bedrijven nu voor elektrische auto’s of laadpunten kunnen aanvragen, vervalt na 2020.
Export minder aantrekkelijk
‘Verder gaat men proberen gebruikte EV’s in Nederland te houden, wat lastig lijkt gezien de Europese wetten op vrijhandel. Nu verdwijnen gebruikte zakelijke EV’s snel naar landen als Noorwegen waar de voordelen nog veel groter zijn dan hier, zodat de particuliere koper weinig keus heeft op de markt van gebruikte e-auto’s. Benzine en diesel worden sowieso (nog) duurder door een verhoging van de accijns, en om de verdere subsidies te bekostigen, wordt gekeken naar een andere manier van betalen naar gebruik en milieubelasting. Een nette termen voor een kilometerheffing.’
De uitgewerkte en definitieve plannen gaan op 21 december naar de minister en gaan na publieke besluitvorming onderdeel uitmaken van het Klimaatakkoord.
Meer weten over hoe je jullie organisatie klaarmaakt voor de transitie naar duurzamer vervoer? Ik praat graag met je verder over alle mogelijkheden, bel 06 – 36 32 4849 of mail marc.vander.seijs@syndesmo.nl