030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Blogs & artikelen

Op die fiets!

Fietsen naar het werk is goed voor de gezondheid, portemonnee en het milieu. Maar veel medewerkers komen toch per auto terwijl zij op fietsbare afstand van het werk wonen. Bijna de helft van de werknemers (47,7%) woont minder dan 15 kilometer van hun werk, een afstand die met een e-bike prima te doen is. De verstokte automobilist haal je niet over, maar met fietsstimulering bereik je wel dat meer medewerkers vaker de auto zullen laten staan. Hoe? Zie de tips hieronder.

Wat fietsen je oplevert

 • Fietsstimulering past in een duurzaam beleid, minder autokilometers betekent minder CO2-uitstoot. Een medewerker die twee keer in de week 7,5 kilometer fietst in plaats van de auto pakt, bespaart je 200 kilo CO2-uitstoot per jaar.
 • Kostenbesparing: bereken met de fietscalculator voor bedrijven hoeveel je kunt besparen. Met name op autokosten en parkeervoorzieningen.
 • Een fietser is op korte afstand in de stad sneller op zijn bestemming dan een automobilist: gemiddeld 5%, In de grotere steden (vanaf 100.000 inwoners) zelfs meer dan 10% sneller. Tot 3 kilometer wint de fiets bijna altijd, vanaf 4 kilometer meestal niet. Dat is inclusief parkeren en lopen naar de ingang. Bron: Fietsersbond
 • Fietsers zijn gemiddeld 5 kilo lichter dan automobilisten, bij OV-reizigers scheelt het gemiddeld 3 kilo met hun autorijdende collega’s.
 • Wie lopend of op de fiets naar het werk gaat, is niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger dan de forens in de auto (Fietsen123).
 • Medewerkers die dagelijks op de fiets komen, verzuimen 10% tot 15% minder dan autorijders (TNO).
 • Werknemers die gebruikmaken van de auto rapporteren de meeste stress vanwege onzekerheid over de duur van hun rit (31%). Wie zich te voet, met de fiets of met een combinatie van vervoersmiddelen naar het werk begeeft, ervaart de minste trajectstress (11%),
  (Securex).
 • Van regelmatig een half uur fietsen neemt de fitheid toe met 13% (TNO).

9 Tips om fietsen te stimuleren

Alles goed en wel, maar hoe doe je dat dan, fietsen stimuleren binnen je organisatie? Deze tien tips helpen je meteen op weg:

 1. Doe een nulmeting
  Hoe reizen medewerkers nu naar het werk? Hoeveel dagen? Waar komen ze vandaan? Hoeveel medewerkers wonen op fietsbare afstand? Een afstand van 7,5 kilometer is prima fietsbaar, met een e-bike is een afstand tot 15 kilometer reëel.
 2. Zorg voor goede voorzieningen
  De basis is een goede fietsenstalling met voldoende capaciteit. Liefst overdekt, afgesloten, dicht bij de ingang, veilig en met handige fietsenrekken. Extra voorzieningen: douches en kleedruimtes, kluisjes, oplaadpunten voor e-bikes en een fietsreparatieset (minimaal een fietspomp en een bandenplaksetje).
 3. Financier (deels) de aanschaf en andere fietskosten
  De mogelijkheden voor fietsstimulering binnen de Werkkostenregeling (WKR) vind je hier. Je kunt daarnaast ook abonnementen op OV-fiets en stallingskosten vergoeden.
 4. Geef een goede reiskostenvergoeding
  Geef een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per gefietste kilometer. Oók aan medewerkers die binnen 10 kilometer afstand wonen.
 5. Beloon fietskilometers
  Bijvoorbeeld via Trappers of Go Velo. Als Nieuwegeinse organisatie krijg je tot halverwege 2019 een aantrekkelijke korting op deelname aan Go Velo. MKB’ers doen zelfs een jaar lang gratis mee aan. Neem voor meer informatie contact op via info@nieuwegeinfietst.nl.
 6. Doe mee aan stimuleringsacties en -programma’s
  Er zijn regionaal en landelijk diverse programma’s waaraan je als werkgever deel kunt nemen, vaak zelfs gratis. Deze programma’s of acties maken het extra aantrekkelijk om vaker de fiets te pakken, bijvoorbeeld door het laten uitproberen van e-bikes, kortingen op de aanschaf van een (e-)fiets, speciale apps, wedstrijden enzovoorts. Voorbeelden zijn de gratis mobiliteitsscan van Goedopweg en de gratis CO2-footprintmeting van U15.
 7. Bied alternatieven voor zakelijke ritten overdag
  Bijvoorbeeld een deelauto, scooter, dienstfiets of anonieme OV-chipkaarten zodat er geen reden is om niet op de fiets te komen.
 8. Maak de fietsroute bekender
  Stimuleer het gebruik van fietsrouteplanners (bijvoorbeeld die van Fietsersbond of ANWB) en plaats de fietsroute ook op je bedrijfssite voor bezoekers.
 9. Doe inspiratie op bij andere werkgevers
  Wat doen andere werkgevers aan fietsstimulering, wat kun je nog meer doen en hoe pak je dat aan? uitgebreide praktijkvoorbeelden van de elf fietsambassadeurs in de special van het Ministerie van I&W.

Meer weten?

Lees hier alles over de fiscale mogelijkheden om fietsen te stimuleren.

Hier vind je het aanbod van diverse fietsaanbieders ( e-bike pilots, deelfietsen en fietsstimuleringscampagnes) op een rijtje gezet.