030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

NXP stimuleert haar medewerkers elektrisch te rijden met VIBe

Een interessant en uitgebreid praktijkvoorbeeld waar we graag aandacht aan besteden. Chip-ontwikkelaar NXP bedacht de VIBe-regeling waarmee alle medewerkers voordelig een elektrische auto kunnen leasen. Adviseur Tim Wille is mobiliteitsregisseur bij het Brabant mobiliteitsnetwerk (bmn: hierin werken werkgevers en overheid samen in lokale communities aan een beter bereikbaar Brabant). Hij sprak uitgebreid over VIBe met Maurice Geraets, directeur NXP Nederland.

Op de High Tech Campus in Eindhoven (HTCE) zijn 135 bedrijven gevestigd, waaronder geavanceerde chip-ontwikkelaar NXP Semiconductors. Doordat veel medewerkers van al die bedrijven met de auto naar hun werk gaan, staat de bereikbaarheid van de HTCE onder druk. NXP (wereldmarktleider in Automotive) wil graag deze mobiliteit verduurzamen en startte daarom in 2010 het initiatief VIBe (Vehicle for Innovation Brabant electric).

Zo werkt VIBe

Maurice Geraets: “De overheid stimuleert elektrisch rijden; echter de fiscale voordelen zijn vooral aantrekkelijk voor bedrijven en leaserijders. Om onze medewerkers te stimuleren om elektrisch te rijden, hebben we samen met Driessen Autolease VIBe opgezet. Driessen koopt de elektrische auto’s, en wij leasen deze voor onze medewerkers. Een medewerker betaalt de leasekosten direct vanuit het bruto salaris, wat zeer voordelig is. De auto kan ook privé gebruikt worden met slechts een beperkte bijtelling. Het mooie van de VIBe-regeling is dat het volledig elektrisch rijden voor in principe iedereen mogelijk maakt.”

“Al met al is het effect dat een medewerker met de VIBe regeling een volledig elektrische BMW i3 kan rijden tegen kosten vergelijkbaar met die van een conventionele Volkswagen Polo. Elke medewerker bij NXP kan gebruik maken van de regeling. Daarbinnen kan de medewerker zelf bepalen hoeveel hij of zij wil besteden. De regeling is voor alle medewerkers gelijk.

Motivatie: duurzaamheid en innovatie

Maurice Geraets: “Bij alles wat we doen bij NXP denken we: is dit innovatief? Toen de eerste elektrische auto’s op de markt kwamen vroegen wij ons direct af: kunnen we hier iets mee richting onze medewerkers? Enerzijds om onze medewerkers de mogelijkheid te bieden elektrisch te rijden, maar anderzijds ook om te kijken of we hiermee iets kunnen op het vlak van connectivity. Zo is VIBe duurzaam, maar ook innovatief.”

Connectivity-platform

VIBe is een initiatief dat elektrisch en connected rijden stimuleert en dat NXP samen met Driessen Autogroep heeft opgezet. Aan de ene kant biedt VIBe medewerkers de mogelijkheid om voordelig een volledig elektrische auto te leasen. Aan de andere kant is VIBe een connectivity-platform (onafhankelijk van automerken) waar data van gebruikers (met toestemming) beschikbaar wordt gesteld aan andere dienstverleners. Bijvoorbeeld om:

  • slim laden toe te passen (daarmee wordt je auto flexibel opgeladen binnen een bepaald tijdsbestek en wordt een overbelasting van het nationale net voorkomen);
  • efficiënter met het autogebruik om te gaan;
  • informatie over beschikbaarheid van laadpalen en het op afstand loskoppelen van de laadpaal te delen.

Wat waren de reacties van de medewerkers?

Maurice Geraets: “De aanvragen liepen aanvankelijk minder snel dan verwacht. Verschillende factoren bepaalden de interesse van een medewerker. Bij NXP hadden we geen leasecultuur, sommige mensen hadden misschien net een nieuwe auto aangeschaft of elektrisch rijden was een te grote stap. VIBe sprak dus voornamelijk early adoptors aan. Nu maken echter ook onze operators trots gebruik van een elektrische auto en inspireren daarmee ook hun omgeving om duurzaam te gaan rijden. Zo wordt elektrisch rijden langzaam maar zeker toegankelijker voor iedereen.”

Zorgt VIBe er niet voor dat medewerkers die normaal fietsen nu de elektrische auto pakken?

Maurice Geraets: “NXP is al een aantal jaren Lean & Green (L&G) gecertificeerd. Met de introductie van L&G hebben we het thuiswerken, flexibele werktijden en met name ook het fietsen enorm gestimuleerd. Ik verwacht niet dat men meer gaat autorijden omdat ook de kosten van een VIBe auto substantieel zijn. Deze trend hebben we tot nu toe ook nog niet gezien. Een medewerker die nu geen auto heeft of graag fietst, zal dus niet snel een auto aanschaffen of meer gaan rijden simpelweg omdat het nu elektrisch is.”

Wat willen jullie nog bereiken?

Maurice Geraets: “Het regeerakkoord dat afgelopen week gepubliceerd is, barst van de ambitie op mobiliteit, bereikbaarheid en klimaatbeheersing. Het streven is dat in 2030 alle nieuwe auto’s die verkocht worden emissieloos zijn. Er is veel aandacht voor Smart Mobility, kansen voor verdere ontwikkeling op het vlak van zelfrijdende auto’s en ook verkeersveiligheid staat hoog op de agenda. Met VIBe stimuleren wij onze medewerkers schoon te rijden. We laten zien dat het op deze wijze adopteren van elektrisch rijden 5 jaar sneller gaat dan in de rest van de wereld. Daarnaast willen we stimuleren dat er meer innovatie door het VIBe platform plaatsvindt. Dienstverleners kunnen de data van het platform gebruiken om services aan te bieden, zoals het slim laden. Als we daarin slagen zijn wij tevreden.”

Tips aan andere werkgevers?

Maurice Geraets: “Als werkgevers horen van VIBe leasing, zijn de reacties vaak positief. Maar zelf implementeren is voor een werkgever vaak nog een grote stap. Het opstarten van het project kost inderdaad tijd en is complex. Als wij het opnieuw zouden mogen opstarten, zouden we meer investeren in de uitleg van leasen. Leasen lijkt duur, maar als je het vergelijkt met het bezitten van een auto (waarbij je ook de afschrijving meetelt), ben je in de VIBe constructie maandelijks goedkoper uit. Als je dan elektrisch kunt rijden, verlaag je ook nog je ecologische voetafdruk.

Bron: bmn