030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Natuur & Milieu: practice what you preach

Natuur & Milieu heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan; het is de reden van haar bestaan. De medewerkers proberen zo duurzaam mogelijk te reizen, bijna iedereen heeft een mobiliteitskaart en het kantoor staat op een ultieme OV-locatie (hartje Utrecht). Anouk Florentinus (programmaleider Nieuwe Mobiliteit) vertelt: “Vanuit de gedachte ‘practice what you preach’ wilden wij weten af of ons mobiliteitsbeleid nog duurzamer kon. We waren ook benieuwd hoe we de medewerkers beter inzicht konden geven in hoe duurzaam ze reizen. Ook wilden we weten of onze administratie slimmer kon; we vermoedden dat we hier teveel tijd aan kwijt zijn.”

Laagdrempelig

Met een quick scan mobiliteitsbeleid kreeg Natuur & Milieu snel meer inzicht. Anouk: “Ik vond het een laagdrempelig en objectief traject waarin Syndesmo ons meenam. We werden ‘gedwongen’ om eerst terug te gaan naar de vraag; waarom wil je het? Om pas daarna naar oplossingen te kijken. Syndesmo nam ook onze regelingen en voorzieningen onder de loep. Zo keken ze bijvoorbeeld naar het gebruik van de mobiliteitskaarten.

De diepte in

“Met een selectie van medewerkers doken wij vervolgens goed de diepte in tijdens een inhoudelijke workshop. Mijn verwachtingen over het proces met Syndesmo zijn helemaal uitgekomen. Sterker nog; de workshop vond ik boven verwachting, echt inspirerend. Ik dacht dat we droog door de analyse heen zouden gaan, maar het was juist heel interactief met een goede koppeling vanuit onze intrinsieke motivatie. Wat willen wij met ons mobiliteitsbeleid bereiken?

Blinde vlek

Ondanks dat we al heel groen reizen, willen we nog meer in de praktijk brengen wat we ook maatschappelijk bepleiten in de buitenwereld. We hebben nu bijvoorbeeld een elektrische deelauto voor reizen die we niet met OV kunnen doen. Dit was voor ons een blinde vlek die we nog niet in onze voorzieningen hadden,” aldus Anouk.