030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Mobiliteit, reisgedrag en gedragsverandering

De gedragsaanpak van Syndesmo: Hoe je het (reis)gedrag van jouw medewerkers blijvend verandert

Mobiliteitsbeleid voor duurzamer of flexibeler reisgedrag

Heb je (nieuw) mobiliteitsbeleid gemaakt om medewerkers bijvoorbeeld duurzamer, vitaler of flexibeler te maken? Of wil je medewerkers meer gebruik laten maken van deelvervoer en thuiswerken stimuleren? Heeft je beleid nog niet de impact die je voor ogen hebt en vertonen je medewerkers nog te weinig gedragsverandering? Dat is niet zo vreemd! Niks is zo lastig als menselijk gedrag veranderen. We zijn immers allemaal gewoontedieren. Uit onderzoek en ervaring weten we dat om gedrag blijvend te veranderen, meer nodig is dan beleid alleen. Wij snappen dit probleem en kunnen je hiermee helpen. Met onze gedragsaanpak achterhalen we exact wat nodig is om het beoogde (reis)gedrag wél te bereiken.

Wat maakt gedragsverandering zo moeilijk?

Dat zit zo. Om je op een bepaalde manier te gedragen – bijvoorbeeld vaker op de fiets naar je werk – moet je als medewerker beschikken over de capaciteit (bijvoorbeeld voldoende uithoudingsvermogen en spierkracht om te fietsen), moet de gelegenheid er zijn (heb je een goede fiets en is er een goede fietsroute) en moet je de juiste motivatie hebben. We noemen dit de invloedsfactoren. Als het aan één of meerdere van deze factoren schort, kun je lang wachten op het gewenste reisgedrag. Maar dan gaat het niet gebeuren.

De sleutel tot ander reisgedrag

Maar daar kunnen we iets aan doen! Met onze gedragsaanpak onderzoeken we welke factoren niet of onvoldoende aanwezig zijn en achterhalen we waar de sleutel ligt tot ander (reis)gedrag. Dit doen we door intensief in te zoomen en op en in gesprek te gaan met jouw medewerkers door middel van interviews of focusgroepen. Vervolgens stellen we een gedragsdiagnose en bedenken we slimme interventies en gedragstechnieken op maat die inspelen op de invloedsfactoren. En daarmee bereik je wél de impact en gedragsverandering die je voor ogen hebt, soms zelfs zonder je beleid te hoeven aanpassen.

Inspiratiepaper: 6 misvattingen over het veranderen reisgedrag

Om menselijk (reis)gedrag blijvend te veranderen, is vaak meer nodig dan een nieuwe regeling. Met bijvoorbeeld meer keuzevrijheid en financiële voordelen verander je namelijk nog geen reisgedrag. En zo zijn nog veel meer vooroordelen en misvattingen over het veranderen van menselijk (reis)gedrag. Wij zetten in deze inspiratiepaper zes misvattingen voor je op een rij. En natuurlijk laten we je ook zien wat wél werkt.

Download deze paper

Onze aanpak: In 5 stappen het reisgedrag van medewerkers veranderen

Met onze gedragsaanpak achterhalen we exact wat nodig is om het beoogde (reis)gedrag wél te bereiken. Daarin staan onder meer centraal:

  • Het in kaart brengen van de invloedsfactoren van het gedrag van medewerkers
  • Het bepalen van passende interventies om reisgedrag écht te veranderen
Reisgedrag aanpassen
Impact maken met je (nieuwe)mobiliteitsbeleid

In 5 stappen het reisgedrag van medewerkers beïnvloeden

Download onze aanpak

Download onze inspiratiepaper over reisgedrag en gedragsverandering:

Mensen veranderen alleen als het geld oplevert

en 5 andere misvattingen over het veranderen van (reis)gedrag.

Download deze inspiratiepaper

Bekijk ook