030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht
Elektrische auto in laadpaalstation in woonwijk

Kosten elektrische auto in 2022 gestegen

De kosten van een elektrische auto zijn in 2022 gestegen. Zo namen de energiekosten plus de gemiddelde aanschafprijs van een EV toe. Niet fijn voor de bezitters van elektrische auto’s, maar elektrisch rijden is nog altijd 2 cent per kilometer goedkoper dan een benzineauto.

Elektrisch rijden wordt steeds belangrijker vanwege de ambitie uit het Klimaatakkoord dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s op fossiele brandstof verkocht mogen worden.

Het aantal elektrische auto’s in Europa neemt snel toe. Nederland is in Europa koploper als het gaat om het laadnetwerk. Per 2,7 elektrische auto’s is er 1 oplaadpunt. Hoewel de interesse in elektrisch rijden al jaren stabiel is, blijft het aantal Nederlanders dat “geen interesse heeft” stijgen.

Toch verwacht 25% van de Nederlanders in de komende vijf jaar over te stappen naar een elektrische auto, met name mensen die al langer geïnteresseerd zijn. Betaalbaarheid blijft echter de grootste uitdaging. Mensen met hogere inkomens rijden vaker elektrisch dan mensen met lagere inkomens.

De grootste potentie voor elektrisch rijden ligt bij mensen met een eigen parkeerplaats en met zonnepanelen, waarvan 43% verwacht binnen vijf jaar elektrisch te gaan rijden. Ze verwachten dit vanwege het financiële voordeel en de lagere mate van afhankelijkheid van het openbare laadnetwerk.

Overall mag je dus concluderen dat Nederland het goed doet ten opzichte van andere Europese landen, maar er is nog wel een hele lange weg te gaan. Mocht je het complete rapport over de kosten van een elektrische auto willen downloaden of meer over de Elektrisch Rijden Monitor willen nemen, klik dan op ANWB Elektrisch Rijden Monitor 2022.