030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Wat is de impact van het coronavirus op mobiliteit?

“Er zijn momenteel geen files,” galmt het over de radio. Het is zeven uur in de ochtend en er is geen enkele opstopping in heel Nederland. Dat het een bijzondere tijd is, kunnen wij al lang niet meer ontkennen. Maar wat is nu de werkelijke impact van het coronavirus op onze mobiliteit? En welke mogelijkheden liggen er ondanks -en dankzij- deze wereldwijde crisis?

Geen spits en rigoureuze CO₂-reductie

Stations zijn uitgestorven, treinen en bussen zijn zo goed als leeg en op de snelwegen is het stil: het coronavirus laat haar sporen na in het Nederlandse verkeer.

TomTom toont in deze grafiek de gemiddelde filevorming (grijze lijn) versus de huidige filevorming (rode lijn), in de periode van 11 t/m 17 maart. Ook Flitsmeister trekt een vergelijking en ziet van 16 t/m 20 maart (versus 9 t/m 13 maart): 38 procent minder gereden kilometers, 99 procent minder files, 63 procent minder ongevallen en 10 procent minder flitsers. Hoewel de reden allerminst positief is voor onze economie en gezondheid, zijn de gevolgen voor het milieu buitengewoon voordelig. De enorme vermindering van verkeer zorgt voor een wereldwijde CO₂-reductie. Op satellietbeelden van de NASA is zelfs te zien dat de luchtvervuiling boven China met gemiddeld 35 procent gedaald is.

Nieuw gewoontegedrag?

Iedereen die kan, werkt inmiddels vanuit huis. Zelfs de meest hardnekkige kantoorganger maakt kennis met Skype for Business, Google Meet of Microsoft Teams. Want nu we niet meer fysiek kunnen afspreken, moeten we wel overstappen naar de digitale omgevingen om samen te werken. Ons gewoontegedrag wordt radicaal doorbroken. En hoewel geforceerd, biedt deze ervaring ons ruimte voor nieuwe gewoonten. Wordt thuiswerken het ‘nieuwe normaal’, ook na het coronavirus? De keerzijde is dat werknemers openbaar vervoer ook steeds meer mijden. Maandag 16 maart publiceerde OV Pro (vakblad voor Stads- en Streekvervoer) dat er maar liefst 85 procent minder treinreizigers waren in de ochtendspits. En hoewel er ook minder automobilisten zijn, had een verkeerskundige van de gemeente Amsterdam het erger verwacht. Hij vermoedt dat een deel van de ov-reizigers nu in de auto zijn gestapt. Ook hier wordt het gewoontegedrag dus doorbroken; werknemers ontdekken een andere manier van reizen. En dat roept opnieuw de vraag: wordt autorijden het ‘nieuwe normaal’ voor ov-reizigers, ook na het coronavirus?

Tijd voor een nieuw mobiliteitsbeleid

De ontwikkelingen in ons land laten in elk geval zien hoe belangrijk mobiliteit voor ons is. Zowel voor onze economie en gezondheid, als voor het milieu. In deze onrustige periode kunnen we ons voorstellen dat werkgevers even niet met hun eigen mobiliteit bezig zijn. Tegelijkertijd horen we ook van relaties dat er nu juist ruimte vrijkomt in hun agenda. Ruimte voor verdieping, onderzoek en analyse. Hoe ziet jouw mobiliteitsbeleid eruit? Kan het wellicht ook duurzamer, vitaler of goedkoper? Wij denken graag eens – digitaal – met je me!

Jos Hollestelle

Over Syndesmo

De mobiliteitsexperts van Syndesmo ondersteunen werkgevers bij het opstellen en uitvoeren van nieuw mobiliteitsbeleid. Onafhankelijk en objectief.

Meer weten? Neem contact op met mobiliteitsexpert Jos Hollestelle (0655124645).

Neem contact met mij op