030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Hybride werken beleid

Slim terug naar kantoor:
ABC-proof hybride werken beleid en keuzebewust reizen

Hybride werken (waaronder thuiswerken), is het een lust of een last? Aan de ene kant: geen reistijd en een betere werk-privé balans. Aan de andere kant: het missen van collega’s en juist een vervaagde grens tussen werk en privé (en dus minder balans?). Voor iedereen is het anders. Iedere werknemer heeft zijn/haar eigen wensen en voorkeuren, mede gebaseerd op zijn/haar persoonlijke en thuissituatie. Thuiswerken – of liever gezegd ‘hybride werken’ – is als gevolg van de coronapandemie erg actueel. Vanuit verschillende onderzoeken (die tussen maart en december 2020 plaatsvonden) is de verwachting dat hybride werken een blijvertje is. Wat dan de ideale situatie na de pandemie is? Een flexibele werkvorm waarbij we zo’n twee dagen per week thuiswerken. Dit heeft invloed op onze manier van werken én reizen. Hoe pak je dit als werkgever slim aan?

Beklim de Hybride werken-piramide

Aan de slag met hybride werken in jouw organisatie? Dan is het goed om na te denken over een aantal basiselementen. Met onze ‘hybride werken-piramide’ helpen we je op weg:

Maak hybride werken een vast onderdeel van jouw beleid, en geef jouw medewerkers een (letterlijk?) steuntje in de rug. Meer weten over iedere trede van de piramide? Onze mobiliteitsexpert Mirjam de Keizer vertelt je er graag meer over.

De activiteit bepaalt de reis

Met de beweging naar steeds meer hybride werken op verschillende locaties verandert ook ons woon-werkverkeer. De coronapandemie zet de reiskeuze van je medewerkers plots veel centraler. Dit biedt uitdagingen, maar ook kansen. Het woon-werkverkeer anno nu start niet langer met de ‘hoe reis ik’-vraag, zoals voor de coronacrisis, maar met vier vragen:

Je medewerkers worden bewuste keuzereizigers waarbij je ze een keuze biedt én ze helpt om te kiezen. Past jouw mobiliteitsbeleid hierbij?

Net als voor werken geldt dus ook voor reizen dat bewust keuzes maken steeds belangrijker wordt. Waar ‘Activity Based Working’ een bekend principe is in werkplekconcepten (‘kies de beste plek om te werken’), praten we binnen mobiliteit over Activity Based Commuting (ABC): wanneer het werk het nodig maakt om te reizen, kies dan de beste manier van vervoer om naar die werkplek te reizen. Als je dit als werkgever goed faciliteert, zijn de voordelen legio. Zo verbetert de balans tussen werk en privé, neemt de productiviteit toe, dalen je huisvestingskosten en neemt je CO2-footprint af. Maar hoe maak je van werken en reizen een ‘ABC’tje’ voor je medewerkers?

Reizen met beleid en een hybride werken beleid

Hybride werken en Activity Based Commuting vragen om een verandering van vast naar flexibel beleid. Een samenhangende visie op de manier van werken binnen de organisatie is hiervoor essentieel. Die bestaat in ieder geval uit een helder hybride werken (niet-reizen), een vestigingsbeleid (waarheen reis ik), een visie op werktijd (wanneer reis ik) en een mobiliteitsbeleid met verschillende mogelijkheden om te reizen (hoe reis ik). Syndesmo ontwikkelt en implementeert samen met jou een ABC-proof hybride werken beleid en keuzebewust mobiliteitsbeleid. Lees hier meer over onze aanpak.

‘Wij helpen je bij de implementatie van ABC oftewel activity based commuting. Dat doen we onder andere door samen een set aan regelingen en voorzieningen te ontwerpen die passen bij jullie manier van werken en reizen. We helpen je om dit beleid te implementeren en je medewerkers de beste keuzes te laten maken door het inzetten van communicatiemiddelen en gedragsinterventies.’
Mirjam de KeizerExpert werken & reizen

Mirjam de KeizerMeer weten of direct aan de slag?

Expert werken en reizen Mirjam de Keizer helpt je graag op weg!

Neem contact op met Mirjam

Bekijk ook