030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Hybride werken beleid, hoe geef je dat goed vorm?

Thuiswerken

Thuiswerken, is het een lust of een last? Aan de ene kant: geen reistijd en een betere werk-privé balans. Aan de andere kant: het missen van collega’s en juist een vervaagde grens tussen werk en privé. Is er daar door minder balans? Voor iedereen is het anders. Iedere werknemer heeft eigen wensen en voorkeuren, mede gebaseerd op de persoonlijke en thuissituatie. Thuiswerken – of liever gezegd ‘hybride werken’ – is als gevolg van de coronapandemie erg actueel. Vanuit verschillende onderzoeken is de verwachting dat hyrbide werken ook na corona een blijvertje is. Maar hoe geef je hybride werken beleid dan goed vorm voor de langere termijn?

Aan de slag met hybride werken beleid

Syndesmo ontwikkelt en implementeert samen met jou hybride werken beleid en keuzebewust mobiliteitsbeleid. Hierbij werken wij onder meer op basis van het ABC-principe oftewel activity based commuting. Dat doen we onder andere door samen een set aan regelingen en voorzieningen te ontwerpen die passen bij jouw specifieke organisatie. We helpen je om dit beleid te implementeren en je medewerkers de beste keuzes te laten maken door het inzetten van communicatiemiddelen en gedragsinterventies. Lees hier meer over onze aanpak.

Hybride werken: Een ABCtje?

Voor de coronacrisis waren veel mensen gewend om elke dag met hetzelfde vervoersmiddel naar het werk te gaan. Afgelopen jaar hebben de meeste werknemers ervaren hoe het is om op afstand en vanuit huis te werken. Werkgevers met een visie op thuiswerken kunnen die ervaringen vasthouden en uitbouwen tot activity based commuting; of wat wij bij Syndesmo een ABCtje noemen. Het concept van activity based commuting is door Syndesmo ontwikkeld om op een bewuster manier te bepalen wáár je werkt en hoe je daar komt. Elke dag kijk je opnieuw: wat ga je doen, wie ga je ontmoeten? Op welke plek en tijd kan dat het beste gebeuren? En tot slot: als je niet thuiswerkt, welk vervoersmiddel kies je dan? De fiets, het OV of de auto? De medewerker ontwikkelt zich tot een keuzereiziger. Lees verder over activity based commuting in onze blog: Thuiswerken: Een ABCtje.

Inspiratiepaper: 8 verrassende inzichten over thuiswerken

Verrassend inzicht #1: ‘Thuiswerken hoeft helemaal niet thuis te gebeuren’

Download deze inspiratiepaper

De hybride werken-piramide

Als medewerkers niet meer elke dag op kantoor, maar ook enkele dagen vanuit huis of andere locaties werken, heeft dat grote invloed op de organisatie en de manier van werken. Zo is het aantal benodigde werkplekken een stuk lager, wordt een kantoor eerder een ontmoetingsplaats en zal de werkgever moeten zorgen voor de juiste voorzieningen om werken op afstand mogelijk te maken. Weet jij bijvoorbeeld hoe je medewerkers er op dit moment thuis bij zitten? Bekijk onze handige checklist om daar inzicht in te krijgen. Om deze hybride vorm van werken inzichtelijk te maken ontwikkelde Syndesmo de hybride werken-piramide. De volledige toelichting hierop vind je terug in het artikel: Hoe wordt hybride werken een blijvertje?

Thuiswerk piramide

Fiscale voordelen van hyrbide werken

Ook de maatschappij ondervindt voordelen aan meer hyrbide werken. Minder files, minder asfalt en minder Co2 uitstoot. Er zijn daarom ook verschillende subsidies en fiscale voordelen. Je kan bijvoorbeeld een subsidievoucher ontvangen om met een adviseur een post-corona hybride werken op te stellen of belastingvrij bijdragen aan een thuiswerkplek. Meer hierover lees je in onze blog: Subsidie voor post corona thuiswerkplan. Of je kunt op een rustig moment luisteren naar onze podcast: Fiscale mogelijkheden voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken

Inspiratiepaper: 8 verrassende inzichten over thuiswerken

Verrassend inzicht #2: ‘Vergeet vooral de fiscale voordeeltjes niet’

Download deze inspiratiepaper

Thuiswerkprotocol: alle regels en richtlijnen bij elkaar

Naast het ABC-concept en de hybride werken-piramide hebben we ook een concreet thuiswerkprotocol opgesteld. Alles is al ‘HR-proof’ geformuleerd, je hoeft alleen nog je eigen bedrijfsgegevens erin te zetten.

Thuiswerkprotocol: alle regels en richtlijnen bij elkaar

Download het thuiswerkprotocol

‘Wij helpen je bij de implementatie van ABC oftewel activity based commuting. Dat doen we onder andere door samen een set aan regelingen en voorzieningen te ontwerpen die passen bij jullie manier van werken en reizen. We helpen je om dit beleid te implementeren en je medewerkers de beste keuzes te laten maken door het inzetten van communicatiemiddelen en gedragsinterventies.’
Mirjam de Keizer
Mirjam de KeizerExpert werken & reizen

Mirjam de Keizer

Meer weten of direct aan de slag?

Expert werken en reizen Mirjam de Keizer helpt je graag op weg!

Neem contact op met Mirjam

Bekijk ook