Tien jaar geleden ging het economisch gezien zo goed dat de leaseauto een standaard onderdeel werd van de arbeidsvoorwaarden. Die tijd is voorbij. Werkgevers vinden het steeds minder vanzelfsprekend om (nieuwe) medewerkers een leaseauto te bieden. Minder (qua aantallen en kilometers), duurzamer en zuiniger zijn de toverwoorden als het gaat om leaseauto’s en het wagenparkbeheer.
Ook de vraag naar leaseauto’s verandert. De generatie Z die nu de arbeidsmarkt betreedt, denkt heel anders over mobiliteit dan tien jaar geleden. Flexibiliteit en zelf bepalen wanneer en waar je werkt, zijn voor hen belangrijker dan een leaseauto. Ook verstedelijking speelt een rol. Wie midden in een grote stad woont, zal het hebben van een leaseauto vaker als een last (geen en/of dure parkeerplekken) zien dan als een lust.
Wilt u binnen uw organisatie anders omgaan met de (lease)auto? Dit zijn onze tips:
Tips om zuiniger en duurzamer autorijden te stimuleren
Rij zuiniger
De juiste bandenspanning levert u een brandstofbesparing van 2 tot 5% op en banden met een AA-label gebruiken
minder brandstof. Met de tips van HetNieuweRijden.nl zitten medewerkers meer ontspannen achter het stuur en bespaart u tenminste 6% op brandstofkosten.
Rij samen
Laat medewerkers samen naar kantoor rijden en bespaar zo op uw brandstofkosten. Denk bij het stimuleren van samen rijden aan: alternatieven voor zakelijke ritten overdag, gereserveerde parkeerplaatsen voor carpoolers, goede afspraken over de reiskostenvergoeding en maak het matchen gemakkelijk. Bijvoorbeeld via Beamrz en Toogethr.
Rij duurzamer
Elektrisch of hybride rijden is stiller, beter voor de luchtkwaliteit en vermindert de CO2-uitstoot. Een elektrische auto is voordelig in het gebruik. Vergeleken met benzine of diesel bent u zo’n 40 tot 50% voordeliger uit qua brandstof.
Deel een auto
Het scheelt u als werkgever veel geld als meerdere medewerkers van één auto gebruik maken. Of dat nu de leaseauto is die overdag door meerdere collega’s wordt gebruikt (diverse leasemaatschappijen bieden deze optie, onder andere Athlon, Alphabet en Arval), een bedrijfsauto (bijvoorbeeld via Share2Use of WeGo) of een deelauto (ook vaak poolauto genoemd) van een externe aanbieder (zoals Greenwheels, Connectcar en Car2Go).
Tips om minder autorijden te stimuleren
Stimuleer gebruik van andere vervoermiddelen naast de auto zoals fiets en OV
- Geef ook een reiskostenvergoeding voor kilometers die gemaakt zijn met OV of fiets. U kunt ook de autokilometervergoeding verlagen.
- Geef een mobiliteitskaart voor het OV en eventuele andere vervoersdiensten zoals OV- fiets, taxi en deelauto.
- Geef een OV-probeerkaart voor nieuwe medewerkers.
Flexibel werken
Bied de mogelijkheid om thuis, onderweg of op andere locaties te werken. Dit beperkt aantal en lengte van gemaakte ritten. Dat vergt goede onderlinge afspraken, ICT-oplossingen en een managementstijl die stuurt op resultaat in plaats van aanwezigheid.
Mobiliteitsbudget
Met een mobiliteitsbudget bepalen medewerkers zelf hoe ze reizen. Ze krijgen een maandelijks budget en de gemaakte vervoerskosten worden daarvan afgetrokken. Het zogeheten bonus-malus mobiliteitsbudget geeft de leaserijder een financiële prikkel om minder en zuiniger te rijden, goedkoper te tanken en vaker met een ander vervoermiddel te reizen. Rijdt en verbruikt uw medewerker meer dan gemiddeld? Dan voelt hij dat in zijn portemonnee (de malus). Blijft hij onder het gemiddelde? Dan houdt hij geld over (de bonus). Het budget werkt dus twee kanten op.
Wat Syndesmo voor u kan betekenen
Uw medewerkers willen meer flexibiliteit in hun vervoerskeuze, u wil een aantrekkelijke werkgever blijven. De CO2-uitstoot van uw wagenpark moet omlaag. Welke alternatieven zijn er voor de traditionele, vaste leasecontracten? En hoe beheerst u structureel de kosten én risico’s van uw wagenpark? Kortom, u wilt een nieuw leasebeleid realiseren maar u kunt daar wel wat hulp bij gebruiken.
Wij analyseren uw wagenpark, huidige regelingen en gebruik. Samen kijken we wat er allemaal mogelijk is, bijvoorbeeld qua elektrificering, poolauto’s en stimulering van ander autogebruik. We adviseren u over de best passende maatregelen en ontzorgen u bij de uitvoering. Hierin nemen we ook altijd gedragsverandering mee. Benieuwd hoe wij uw wagenpark kunnen optimaliseren? Lees dan hier meer.
Wagenpark-expert Marc van der Seijs, marc.vander.seijs@syndesmo.nl, 06-3632 4849.