030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Deerns verhuist en verandert

Deerns is als onafhankelijk ingenieursbureau gespecialiseerd in technisch advies en engineering. De expertises op het vlak van installatietechniek, bouwfysica en energievoorziening dragen bij aan duurzame, intelligente en toekomstbestendige gebouwen die doen waarvoor ze bedoeld zijn. Niet vreemd dus dat Deerns zich bij de verhuizing van hun hoofdkantoor en bij het maken van hun nieuwe mobiliteitsbeleid liet leiden door duurzaamheid als belangrijkste motivator.

HR-manager Renée Soetekouw schakelde Syndesmo in om hen hierbij te helpen. “Ons motto is: Deerns brengt ideeën tot leven,” vertelt Renée. “Daarom brachten wij een aantal van Syndesmo’s adviezen direct in praktijk. Zo krijgen fietsende medewerkers nu een hogere kilometervergoeding dan hun autorijdende collega’s.”

Vestiging op OV-knooppunten

In december verhuisden de medewerkers van de locatie in Maastricht naar een kantoorgebouw direct naast het station. En in januari verhuisde het hoofdkantoor vanaf Rijswijk naar New Babylon in Den Haag, direct naast het centraal station. “De verhuizing naar stationsgebieden was het perfecte moment om een nieuw mobiliteitsbeleid in te voeren,” meent Renée. “De wens om onze CO2-uitstoot te verminderen was er al heel lang. We wilden een duurzamer en innovatiever mobiliteitsbeleid. Per 1 januari voerden we daarom een landelijk mobiliteitsplan in dat onze collega’s stimuleert om andere vormen van vervoer te gebruiken dan de auto. Dit ondersteunen we met een mobiliteitspas die collega’s flexibiliteit en keuzevrijheid geeft in het reizen met de auto, het openbaar vervoer of de (OV-)fiets. Goed voor het milieu én voor de fitheid van onze medewerkers.” 

De niet-vervuiler ontvangt

Een nieuw mobiliteitsplan opstellen voor 500 medewerkers in een verandersituatie, dat is een uitdaging waar Deerns graag de hulp van Syndesmo voor inriep. “Wij adviseerden Deerns onder andere om gedifferentieerde kilometervergoedingen in te voeren,” vertelt Ruud de Groot, directeur van Syndesmo. “Daarmee kun je goed sturen op gebruik van duurzamere vervoersmiddelen.” Sinds januari krijg je als fietser 16 ct/km bij Deerns, terwijl automobilisten nog maar 11 ct/km krijgen. OV-reizigers krijgen hun kosten volledig vergoed. “Dit is een regeling die ik nog niet vaak tegenkom bij andere werkgevers,” laat Ruud weten. “Een mooi voorbeeld van anders nadenken over mobiliteit: niet ‘de vervuiler betaalt’, maar ‘de niet-vervuiler ontvangt’.” Daarnaast is het ingenieursbureau nog van plan om de leaserijder die met de fiets komt 16 ct/km te geven. Het nieuwe mobiliteitsbeleid is niet alleen vernieuwend, maar betekende ook een grote verandering voor de medewerkers. Ruud: “Een verhuizing is een ideaal moment om zo’n verandering door te voeren. Vooraf is er vaak veel weerstand tegen het nieuwe beleid, maar de meeste medewerkers vinden de omschakeling achteraf erg meevallen.”

Nieuwe mobiliteitsbeleid overtreft verwachtingen

“Het droomscenario is werkelijkheid geworden,” meent Renée. Tijdens het uitdenken van het nieuwe mobiliteitsbeleid schreef het mobiliteitsteam samen met Syndesmo alle mogelijke ideeën op, met speciale focus op de belangrijkste pijlers: duurzaamheid, flexibiliteit en keuzevrijheid. Ook gelooft Deerns meer in ‘belonen’ dan in ‘bestraffen’. “Ik had van tevoren niet verwacht dat we dit alles in één beleid konden samenbrengen,” vertelt Renée. “Maar het is gelukt: we hebben samen echt op een andere wijze naar mobiliteit gekeken. Niet naar wat goedkoop en makkelijk is, maar naar wat haalbaar is voor alle werknemers van Deerns.”

Mobiliteitsmanager van het jaar

Naar aanleiding van het nieuwe mobiliteitsbeleid van Deerns is Renée genomineerd voor ‘Mobiliteitsmanager van het jaar’. Deze award wordt uitgereikt tijdens het event Fleet Mobility Live op 16 november 2020 in Nieuwegein. Het event staat in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobiliteitsbeleid. Een omgeving waar het verhaal van Deerns dus goed past. Renée: “Ik vind het natuurlijk ontzettend leuk, maar voel me tegelijkertijd een beetje bezwaard. Het beleid is niet mijn feestje: het is echt iets wat we samen hebben bereikt.”

Op de foto: Xavier Crolla en Hubrecht van Ginneken (directeuren Deerns) komen met de trein aan op Den Haag Centraal.