030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Blogs & artikelen

De voordelen van autodelen

Auto’s delen bespaart je veel geld. Niet alleen voor wat betreft zakelijke ritten maar ook in het woon-werkverkeer. Medewerkers die overdag een zakelijke afspraak hebben, komen vaak met de auto naar het werk. Door deelauto’s aan te bieden, is het voor deze medewerkers gemakkelijker om de auto te laten staan en de fiets of het OV naar kantoor te nemen. Zeker als je ook een mobiliteitskaart aanbiedt waarmee ze vervoermiddelen zoals (deel)auto, fiets en OV flexibel kunnen combineren. Als je investeert in deelauto’s is het belangrijk om naar de reiskostenregeling te kijken: is de kilometervergoeding hoger dan de kosten van gebruik van de privéauto, dan zullen deelauto’s nauwelijks gebruikt worden.

Waarom autodelen interessant is

  • Een auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil. Door leaseauto’s te laten delen, maak je efficiënter gebruik van je wagenpark.
  • Een auto delen is beter voor het milieu. Minder auto’s betekent minder CO2-uitstoot.  Wil je een schone(re) vloot, dan kun je een of meer schone poolauto’s aanbieden en het gebruik van de privé-auto voor zakelijke ritten verbieden.
  • Een leaseauto kost je gemiddeld bijna € 18.000,- per werknemer per jaar, het zakelijk rijden van een privéauto bijna € 6.000,- (Bron: MT). De gemiddelde kosten van een parkeerplaats zijn € 1.000 per jaar (Bron: Benchmark Mobiliteit).
  • Meer medewerkers die samen rijden of een deelauto gebruiken, leveren meer parkeerruimte op voor bijvoorbeeld klanten en bezoekers.

Autodelen en carpool/ ridesharing kun je zowel onder leaserijders als onder medewerkers met een privéauto stimuleren. Dit zijn de mogelijkheden:

Zet je leaseauto’s in als deelauto’s

Zet (een deel van) je wagenpark flexibel in als deelauto’s voor zakelijke ritten. Er zijn diverse aanbieders die een systeem (techniek en administratie) leveren waarmee je de al aanwezige (lease)auto’s als deelauto kunt inzetten. Diverse aanbieders zoals Greenwheels Company Cars, Share2Use en WeGo leveren daarvoor de technische en administratieve tools. Diverse leasemaatschappijen bieden deze extra optie
ook (Arval, Athlon, Alphabet).

Maak gebruik van openbare deelauto’s

Maak gebruik van aanbieders van deelauto’s op openbare plekken. Deze staan in woonwijken, op bedrijventerreinen, bij stations etc. De auto’s zijn meestal niet exclusief beschikbaar voor jouw medewerkers. Daar staat tegenover dat ze ook vanaf andere locaties (huis, station) kunnen beschikken over een deelauto. Bekende aanbieders zijn Greenwheels (inbegrepen bij de NS-Business Card), ConnectCar (450 deelauto’s) en Car2Go (300 deelauto’s), de laatste twee zijn voornamelijk actief in de regio Amsterdam. Er zijn tevens aanbieders die de auto’s exclusief bij jouw bedrijf neerzetten of komen afleveren op het moment dat de auto echt nodig is (Tripmanager, Greenwheels Company Cars).

Carpool/ rideshare

De termen worden door elkaar gebruikt waarbij carpool meestal gaat om met elkaar meerijdende collega’s terwijl ridesharing wat breder is: meerijden met mensen die dezelfde kant op gaan en bij een ander bedrijf in de buurt of op de woon-werkroute werken. Je faciliteert meerijden door het gebruik van een rideshare app te promoten zoals Toogethr (Amsterdam en Utrecht), Beamrz (Brabant) en TwoGo (Arnhem). Denk daarnaast aan het regelen van goede randvoorwaarden zoals gereserveerde parkeerplaatsen voor carpoolers en
goede afspraken over de reiskostenvergoeding en biedt alternatieven voor de zakelijke ritten overdag (OV-kaart, deelfiets, deelauto, deelscooter enz.).

Hier vind je aanbieders van deelauto’s, inclusief hun aanbod en onderlinge verschillen.