030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Lean & Green personal mobility: Cofely’s gouden tip

Cofely is de grootste technische dienstverlener van Nederland met circa 6.000 medewerkers. Sinds kort is Cofely de trotse deelnemer van het programma Lean and Green Personal Mobility, mede geholpen door Syndesmo.

1/5 van je uitstoot verminderen in vijf jaar, hoe pak je dat aan? “Wij zetten op meerdere onderdelen in, bijvoorbeeld het stimuleren van e-conferencing, deelauto’s en meer plug-in hybrides en volledig elektrische leaseauto’s. Daarbij willen we ook het optimale gebruik van de plug-in auto stimuleren door het brandstofbudget af te stemmen op optimaal elektrisch rijden. Laad je te weinig op, dan moet je een deel van je tankbeurt zelf betalen omdat je budget op is” vertelt Ronald de Hoog, manager wagenpark van Cofely en daarmee verantwoordelijk voor zo’n 3.200 leaseauto’s.

Thuis doet mee

Een ander in het oog springend onderdeel van één van de maatregelen voor de Lean and Green Personal Mobility award is het e-driving programma van Cofely. Het programma leert medewerkers nog veiliger en daarmee zuiniger te rijden. Het programma is vrijwillig en een groot succes. “Maar liefst bijna de helft van al onze medewerkers heeft het programma gevolgd, het animo is groot. En dat niet alleen; ook partners en kinderen van onze medewerkers mogen het programma volgen. Dus het effect wordt alleen maar groter,” aldus Ronald.

Spannend

Allemaal leuk en aardig al die maatregelen, maar het zijn de medewerkers die het daadwerkelijk moeten waarmaken. “Dat is best spannend. Leuk hoor, zo’n groene Lean & Green sticker, maar uiteindelijk moet ik de medewerkers er ook daadwerkelijk in meekrijgen. We willen daarom nog meer inzetten en zicht hebben op het gedrag van onze medewerkers. Bijvoorbeeld door het monitoren van het rijgedrag door een ritregistratie in de leaseauto. Dat is nog best lastig, want hoe zit het bijvoorbeeld met privacy en in hoeverre mag je er op sturen? Daar zijn we dan ook momenteel over in gesprek met de OR.”

Gouden tip van Ronald

Ook interesse in het verduurzamen van je personenmobiliteit en de Lean and Green Personal Mobility award, maar twijfel je nog? Ronald heeft de volgende tip voor je; “Wees niet bang, doe het gewoon! Het is makkelijker dan je denkt. Het is alleen wel belangrijk dat je draagvlak bij de directie hebt, dan volgt de rest vanzelf.”