De afgelopen jaren hebben we veel organisaties ondersteund bij het reduceren van de CO2-uitstoot. Wat in veel gevallen lastig blijft is om de reductie op een goede manier te communiceren aan medewerkers of directie. CO2-uitstoot is letterlijk onzichtbaar. Onze klanten hebben het dan ook vaak over ‘de CO2-uitstoot’, maar hoeveel is ‘één ton CO2’ eigenlijk? Vaak helpt het om dit in je communicatie-uitingen te concretiseren. Maar hoe visualiseer je een ton CO2? En zijn er andere grootheden dan bomen waarin je de CO2-uitstoot kunt visualiseren? Onze mobiliteitsexpert Marc van der Seijs zocht het uit en vond via Climate Neutral Group een handig overzicht dat we aanvulden. Dit in het kader van onze Masterclass Mobiliteit.
Je stoot een ton CO2 uit wanneer je:
- 319 liter diesel verbrandt
- Een gemiddelde auto zo’n 5.800km rijdt
- Je 7x naar Parijs vliegt
- 16.000 km met de trein reist (met een intercity van NS is de uitstoot zelfs 0 gram per km)
- 7.000 kilometer met de bus reist
- Je drie keer om de aarde fietst op je elektrische fiets
- Je 500 dagen ademhaalt
- 250(!) Big Macs eet
Door 1 ton CO2-uitstoot…
- Smelt er zo’n 3 m3 aan poolijs (ja dat is best schrikken. Zie ook dit bericht)
Voor 1 ton CO2-uitstoot…
- Moeten 50 bomen een jaar lang groeien
- Moet een 2.3MW windmolen 2,5 uur draaien
- Heb je 9 á 10 zonnepanelen nodig die een jaar lang stroom opwekken
Ben je in het kader van de CO2-prestatieladder benieuwd hoe je om moet gaan met de CO2-rapportage? Lees dan de FAQ over CO2-uitstoot van mijn collega Jos Hollestelle.
Bronnen: Greenseat, Climate Neutral Group, co2-emissiefactoren.nl diverse energiemaatschappijen.
Besluit CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit
Vanaf 1 januari 2024 zijn alle bedrijven met meer dan 100 medewerkers verplicht om de werkgebonden personenmobiliteit te registreren. Deze nieuwe rapportage vloeit voort uit het Klimaatakkoord, waarin is afgesproken om de CO2 uitstoot te reduceren. In eerste instantie gaat het alleen om het registreren van de zakelijke en woon-werk kilometers van de medewerkers. In de toekomst stelt de overheid mogelijk een norm om de uitstoot te verlagen.
In onze inspiratiepaper ‘Besluit CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit’ zetten we de belangrijkste zaken die je moet weten een rij.
Meer weten? Neem contact op!
