030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Blogs & artikelen

Anders Reizen: Top 10 van werkgeversmaatregelen om duurzamer te reizen

Hoe krijg je je personeel zo ver om de auto te laten staan? Waar liggen de beste kansen om de CO2-uitstoot terug te dringen? Deze vragen kwamen aan bod tijdens een overleg van het projectteam Anders Reizen, bestaande uit de CEO’s van ruim 40 grote bedrijven.

De deelnemende organisaties tellen ruim 300.000 medewerkers. Samen willen deze bedrijven duurzame, zakelijke mobiliteit beter inzetten om hun CO2-uitstoot te reduceren. Dat betekent minder reizen met de auto, vaker de fiets of de trein pakken en ruim baan voor elektrisch vervoer.

Deze 10 maatregelen nemen veel werkgevers om medewerkers duurzamer te laten reizen

 1. Niet reizen
  Onnodig reizen voorkomen door flexibel te werken, denk aan thuiswerken en kantoordelen.
 2. Parkeerbeleid invoeren
  Medewerkers die dichtbij wonen, stimuleren om met de fiets te reizen door alleen een parkeerplaats vanaf een minimale woon/werk-afstand (15 km) toe te kennen.
 3. Schoner wagenpark
  Alleen nog leaseauto’s aanbieden die milieuvriendelijk(er) zijn.
 4. Stimulerend mobiliteitsbudget invoeren
  Het budget dat werknemers krijgen om hun vervoer te bekostigen, zó opstellen dat zij zuinig rijgedrag en een schone autokeuze beloond krijgen.
 5. Leaserijders óók een mobiliteitskaart geven
  Zodat ze het openbaar vervoer leren kennen als een passend alternatief om de files te ontwijken.
 6. Een kantoor kiezen dat dicht bij een knooppunt ligt voor het openbaar vervoer
  Bijvoorbeeld een trein- of busstation.
 7. Nieuwe medewerkers (tijdelijk) gratis openbaar vervoer aanbieden
  Tussen woonplaats en werkplek.
 8. Medewerkers met privéauto gratis openbaar vervoer aanbieden
  Voor privé en zakelijk.
 9. Vaker de trein kiezen in plaats van het vliegtuig
  Binnen een straal van 700 kilometer blijken reizen per trein en vliegtuig naar dezelfde plek vaak vergelijkbaar qua tijdsduur.
 10. Een gedragscampagne organiseren
  Medewerkers duurzaam reizen laten ervaren.

Anders Reizen

Anders Reizen is een collectief van grote werkgevers die hand in eigen boezem steken en met hun eigen mobiliteitsbeleid een bijdrage leveren aan de CO2-reductie van Nederland. De ambitie van Anders Reizen is de CO2-uitstoot door zakelijke mobiliteit in 2030 te halveren.

Benieuwd hoe dit op te pakken? Syndesmo geeft u onafhankelijk mobiliteitsadvies

Syndesmo ondersteunde diverse werkgevers die deelnemen aan Anders Reizen bij het opstellen en uitvoeren van nieuw mobiliteitsbeleid waarin bovenstaande maatregelen terugkomen. Onder andere Alliander, ASR, ANWB, Eneco, NS, Enexis en Triodos Bank. Ben jij ook bezig met nieuw mobiliteitsbeleid? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over wat we voor jou kunnen doen. Wij geloven sterk dat deze maatregelen pas echt succesvol kunnen zijn als ze aansluiten bij de visie van de organisatie. Dit is vaak ook een voorwaarde om de besluitvorming rond te krijgen. Benieuwd naar hoe wij dit aanpakken? Bekijk dan onze aanpak mobiliteitsbeleid