030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Maarten van der Leck

Adviseur

…in een paar zinnen:

Elke dag werk ik eraan om de wereld een stukje mooier en duurzamer te maken. Mijn expertise ligt op het snijvlak van ruimtelijke ordening en stedelijke mobiliteit. De ruimtelijke vormgeving heeft veel impact op de manier waarop we ons verplaatsen, en de manier waarop we ons verplaatsen heeft impact op de ruimtelijke vormgeving.

Mobiliteit is belangrijk omdat het je leven mooier maakt: je verplaatst je bijvoorbeeld om familie en vrienden te bereiken. Maar mobiliteit vraagt ook het nodige van de openbare ruimte. Ruimte die we ook nodig hebben voor andere dingen zoals groen, klimaatadaptatie en ontmoetingsplekken. Bij de uitdagingen waar we nu voor staan, zoals de klimaatcrisis, woningbouwopgave en verlies van biodiversiteit, is een integrale benadering daarom essentieel.

Als planoloog kijk ik dan ook altijd integraal naar vraagstukken. Ik onderzoek daarbij innovatieve oplossingen om een wijk, stad of regio duurzaam en bereikbaar te houden. Ik vind het leuk om een abstract doel naar een concreet plan te vertalen, en weet – door mijn enthousiasme en creativiteit – anderen hierin mee te nemen.

…wordt blij van:

Reizen en nieuwe plekken ontdekken, het liefst met de fiets of trein. Ik fotografeer dan veel, zodat ik het als voorbeeld kan gebruiken in mijn projecten. Ik vind het namelijk belangrijk dat we van elkaar leren, in plaats van telkens het wiel opnieuw proberen uit te vinden.

…is typisch:

“We doen het omdat we het altijd zo deden”, past niet in mijn straatje. Ik zet leefbaarheid en duurzaamheid centraal, in plaats van richtlijnen. Samen zoeken we naar de beste oplossing voor een specifieke locatie.