030 25 23 929       Stadsplateau 5, Utrecht

Onze aanpak

Je staat voor de uitdaging om nieuw mobiliteitsbeleid te ontwikkelen voor jouw organisatie. Een reiskostenregeling met duurzame prikkels, parkeerbeleid, elektrificatie van jouw wagenpark of het implementeren van mobiliteitsbudgetten. Een prachtige klus, maar je maakt je ook zorgen. Want veranderingen leveren immers vaak onrust of weerstand op. Je vraagt zich af hoe je intern de neuzen dezelfde kant op krijgt. Hoe je kennis, inzicht en ervaringen van collega’s optimaal kan benutten. Hoe je voorkomt dat medewerkers ongerust of boos worden. Hoe je ‘eerlijk’ beleid kan maken, waarin de lasten en lusten eerlijk zijn verdeeld. Of het fiscaal en juridisch allemaal wel klopt. Hoe het nieuwe beleid positief gaat bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Hoe je de gewenste beweging in gang zet naar een meer flexibele en/of duurzame mobiliteitsregeling. Kortom; je hebt behoefte aan mobiliteitsadvies dat werkt!

Jullie drijfveer is ons vertrekpunt

Waarschijnlijk heb je al veel ideeën (en discussies!) over het (verplicht) electrificeren van de leasevloot, persoonlijk mobiliteitsbudgetten of invoeren van parkeerbeleid. Wij doen eerst een stapje terug; het is namelijk zó belangrijk om eerst jouw drijfveer voor het nieuwe beleid scherp te krijgen. De beste manier om dit te doen is een workshop met de belangrijkste stakeholders. Vaak zijn dit vertegenwoordigers van HR, Facilitair, Financiën, OR en directie/management. We zullen niet alleen praten over de ratio, maar ook over de emoties die hier onlosmakelijk mee zijn verbonden.

Hierdoor ontstaat gemeenschappelijk draagvlak; een voorwaarde voor het slagen van de vernieuwing van het mobiliteitsbeleid. Daarna gaan we de drijfveer vertalen naar concrete oplossingen. Hiervoor gebruiken we de Doel-Middel-Redenatie (DMR) methode.

Weten waarom

Ons mobiliteitsadvies is gebaseerd op het gedachtengoed van Simon Sinek:
Start with Why.

Of het nu gaat om een nieuwe reiskostenregeling, leasebeleid of parkeerbeleid: jouw ambitie is dat medewerkers hun gedrag gaan aanpassen. Wij helpen je daarom niet alleen met het bedenken en uitwerken van de regelingen en voorzieningen, maar ook met de ontwikkeling van passende gedragsinterventies. We kunnen deze ook helpen uit te voeren. Zo heb je niet voor niets geïnvesteerd in nieuwe regelingen en voorzieningen!

Van advies naar implementatie

Zodra is vastgesteld uit welke regelingen, voorzieningen en gedragsmaatregelen het vernieuwde mobiliteitsbeleid zal bestaan, start de volgende fase: het beleid moet geïmplementeerd worden. Een cruciale fase die bepaalt of het tot stand gekomen beleid een daadwerkelijk succes wordt en waar vaak snel overheen gestapt wordt. Met een team van specialisten met o.a. uitgebreide kennis van de markt, fiscaliteiten, interne communicatie en het beïnvloeden van het reisgedrag van medewerkers helpen wij jullie het beleid van papier te krijgen zodat het echt bijdraagt aan jullie ambitie.

Begeleiding bij implementatie kan uiteenlopen van het verzorgen van het programmamanagement tot bijvoorbeeld de aanbesteding van een mobiliteitsprovider.

Een andere vorm van ondersteuning is die van sparringpartner. Je bent dan zelf in de lead en implementeert zelf. De experts van Syndesmo staan je echter bij voor vragen en sparren graag met je over bijvoorbeeld het functioneel ontwerp van de parkeerregeling, vragen over fiscaliteiten of de juiste elementen in het mobiliteitsbudget of interne communicatie.

Onze begeleiding kan zich ook focussen op bijvoorbeeld de selectie van een passende aanbieder voor bijvoorbeeld een mobiliteitskaart, poolautovloot of de leasemaatschappij. We stellen dan gezamenlijk met het programma van eisen op,  brengen je in contact met geschikte aanbieders en desgewenst ook met andere werkgevers uit ons netwerk.